>>Bartje op bezoek bij de AVRI

Bartje op bezoek bij de AVRI

20-12-2010

Bartje op bezoek bij de AVRI

Bartje op bezoek bij de AVRI in Geldermalsen

Op maandag 20 december 2010 is een 25-tal medewerkers van “Bartje” op bezoek geweest bij de AVRI (Afval Verwerking Rivierenland) in Geldermalsen. Om half twaalf stond de bus klaar die ons naar Geldermalsen bracht. Na een mooie rustige rit door de prachtig besneeuwde Betuwe kwamen we aan op het 40 hectare grote terrein van de AVRI.

We werden hartelijk ontvangen met een kopje koffie en lekkere broodjes. Hierna vertelden achtereenvolgens een medewerker en de directeur van de AVRI over de gang van zaken van het bedrijf. Aan de hand van sheets werd uitleg gegeven over de werkwijze en doelstellingen. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat het kringloop- en recyclinggebeuren als heel belangrijk wordt beschouwd.
 
De samenwerking tussen de kringloopwinkel en de AVRI werd onderstreept. Het sorteren van de ingebrachte goederen en de daarmee gepaard gaande kosten, maar ook de opbrengsten in geld en het verminderen van de CO2 uitstoot werd duidelijk gemaakt.
Het stappenplan tot het jaar 2015 werd verteld en uitgelegd. Het gaat er hierbij ook vooral om dat de mensen zich bewust moeten zijn waarom er zo wordt gewerkt. Het bewuster omgaan met afval: daaruit is heel veel winst te halen zowel voor het milieu als in geld.
Er werd intensief geluisterd en meegedacht. Kritische vragen werden gesteld en goede ideeën uitgewisseld.
 
Na deze leerzame en zeer interessante uitleg kregen we een uitgebreide rondleiding over het grote terrein. Veiligheid staat ook hier voorop. We kregen allemaal een oranje veiligheidshesje aan. Achtereenvolgens bekeken we de verschillende ophaalwagens, achterladers, zijladers, die ook werden gedemonstreerd. Daarna bekeken we de milieustraat; deze is op dezelfde manier ingericht als in Culemborg; en Nico P. (hij kan het niet laten) redde hier uit de houtafvalcontainer nog een paar prima Tripp Trapp kinderstoelen voor de kringloopwinkel in Tiel.
 
De wandeling ging daarna verder naar de grote overdekte verzamelloods. Daar kwamen de volgeladen vuilniswagens achter elkaar binnenrijden om te lossen. We konden alles van dichtbij goed bekijken en José Bosschaert, de rondleidster, gaf hierbij duidelijk uitleg.
 
Na de rondleiding werden we nog weer verrast met een hapje en een drankje. De directeur beantwoordde enkele vragen en bedankte ons gezelschap voor het bezoek en accentueerde nog eens het belang van ons werk in de kringloop. Minke nodigde hem uit voor een tegenbezoek aan Bartjes Kringloopwinkel. Hij beloofde binnenkort graag eens een keer te komen kijken.
 
Alle deelnemers werden verrast met een presentje als herinnering aan deze leuke en leerzame dag.
 
WE HEBBEN ONS LATEN VERRASSEN
DOOR DE SCHOONHEID VAN AFVAL!
ALS JE GOED SORTEERT
RAAK JE NOG MEER GEMOTIVEERD ……
 om daaraan mee te werken.!
 
Tegen vieren bracht de bus ons weer veilig in Culemborg terug, weer een fijne ervaring rijker.
 
KLIK HIER voor een fotoverslag van deze excursie.
 
 
Jan Groothuis
PRac